A csipke sosem megy ki a divatból. Legyen szó a nagymamánk által készített terítőről vagy egy vadonatúj ruháról, amelyet magunknak vásároltunk a boltban. A lényeg, hogy a csipkét szeretnénk megőrizni minél hosszabb ideig az eredeti állapotában. Ehhez azonban néhány apró házilag is könnyen megtanulható ismeretet kell elsajátítanunk.
Az első és legfontosabb tudnivaló, ha házilag szeretnénk kimosni a csipkét, mert nincs pénzünk tisztító szalonba vinni, hogy mosógépben sohasem szabad kimosni, valamint dörzsölni sem szabad. Szappanos langyos vizet készítsünk elő egy lavórba, majd ebbe áztassuk be a csipkénket. Ha kiáztak a szennyeződések, akkor nagyon óvatosan nyomkodjuk ki a vizet belőle. Ezután ahányszor szükséges öblítsük át tiszta vízben is az anyagot.
Mosás után nem szabad kiteregetnünk, mint a többi házilag mosott ruhaneműt, mert könnyen kinyúlhat vagy eldeformálódhat, hanem vízszintes felületen kell megszárítanunk. Ha keményíteni is szeretnénk, akkor az öblítővízbe öntsünk az ebédhez készült tészta főzővizéből. Házi tipp: ha az utolsó öblítővízbe porcukrot oldunk fel, akkor száradás után nem kell kivasalni.
Ha teafőzetbe mártjuk a csipkét, akkor sötétíteni tudjuk a színét. A fekete csipke fényének visszanyeréséhe házilag sem bonyolult. Erre megfelelő a feketekávé, melyből egy kicsit az utolsó öblítővízbe keverve, szebb lesz a csipkénk, mint új korában.