Csiperke termesztése zsákokban házilag

A csiperke házilag zsákokban való termesztése eléggé hasonlít az oldalon már bemutatott laskagomba termesztéséhez, azonban ha a kettőt össze kellene hasonlítani, akkor ez egy kicsit bonyolultabb. De mivel a csiperkének rendkívül finom íze van, megéri a fáradtságot, és érdemes ennek a gombafajtának a termesztésével is megpróbálkozni házilag. A csiperke termesztése kicsit hidegebb helyen optimális, így nyugodtan tehetjük a zsákokat egy pincébe is.

Csiperke termesztése zsákokban házilag

Csiperke termesztése zsákokban házilag

Ennek a megállapításnak azonban némiképp ellentmond, hogy a termesztési időszak elején a zsákokat magasabb hőmérsékleten kell tartanunk. Ezt úgy a legkönnyebb megoldani, hogy a beoltott tápközeget tartalmazó zsákokat benedvesített újságpapírokkal fedjük be. Egy-két hét múlva mikor a gombafonalak növése beindul, az újságpapírt el kell távolítani, és földdel kell a zsákokat befedni.

Másfél hét elteltével a hőmérsékletet fokozatosan csökkentsük le 15 fokig, mert melegebb hőmérsékleten kevesebb házi csiperke termésre számíthatunk. A locsolásnál nagyon fontos, hogy a vízzel a tápközeg ne érintkezzen, locsolni csak óvatosan, a zsákok környékét és a takaróföldet szabad.

Kicsit több mint egy hónap múlva szedhetjük le a házilag zsákokban termesztett csiperke első termését, ezután még négy-öt az elsőhöz hasonló mennyiségű termésre lehet számítani. Szedésénél a csavarási technikát alkalmazzuk, az alját semmiképpen ne hagyjuk a talajban. A keletkezett lyukakat termőfölddel mindig pótoljuk ki.

  
Iktatva: Kert, Otthon Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015