Briós készítése házilag

Biztosan állíthatjuk, hogy a briós a legkedveltebb péksütemények közé tartozik. Mivel cukros a teteje fogyaszthatjuk magában is, de ha kettévágjuk, mint egy zsömlét akkor vajjal és lekvárral is megkenhetjük. Ha házilag készítjük el a brióst akkor fogyaszthatjuk akár szalámival és zöldségekkel is, hiszen házilag készíthetünk cukormentes változatot is.

Briós készítése házilag

Briós készítése házilag

A brióst házilag elkészíteni nem bonyolult mutatvány. Egy egyszerű kelt tészta az alapja az elkészítésének. A hozzávalók a következőek: 1 kg liszt, 1 dkg margarin vagy vaj, 1 csomag élesztő, 6 dkg cukor, 3 tojás, 1 csipet só, 3 dl tej. A házi briós elkészítésének menete a következő: a tejet töltsük ki egy bögrébe, majd langyosítsuk meg. Tegyük bele a cukrot és keverjük el jól. Miután feloldódott, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk állni amíg felfut. Közben olvasszuk fel a vajat vagy a margarint. A tojásokat válasszuk ketté.

Mikor az élesztő felfutott a tojásfehérje kivételével a fenti hozzávalókból gyúrjunk tésztát, majd tegyük meleg helyre és kelesszük addig, míg körülbelül a duplájára nem nő. Miután megkelt a tészta egyenlő darabokra osztjuk. Ebből a mennyiségből körülbelül 30-35 darab jön ki.

Minden egyes kis házilag készített tésztadarabot gyúrjunk át még egyszer, majd sodorjunk belőle hosszú csíkokat. A házi briósok készítéséhez ezeket a csíkokat tekerjük fel, majd rakjuk sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tetejét kenjük meg a tojásfehérjével, majd szórjuk be kristálycukorral. Kicsit még kelesszük így is a tésztát, majd süssük készre és már tálalhatjuk is a házilag készített brióst.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2014