Bodzaszörp készítése házilag

Tavasszal mikor virágzik a bodza sokan útra kelnek egy erdei sétára, hogy friss és vegyszerektől mentes bodzavirágot gyűjtsenek. A bodzavirág házi felhasználásának leggyakoribb formája a bodzalekvár főzése mellett a bodzaszörp készítése. Ahhoz, hogy igazán finom bodzaszörpöt tudjunk készíteni házilag, fontos, hogy olyan virágot szedjünk le a bodzabokorról, melyek teljesen ki vannak már nyílva.

Bodzaszörp készítése házilag

Bodzaszörp készítése házilag

Egy jó nagy adag bodzaszörp készítéséhez szükségünk lesz 10 virágra, 2 kg cukorra, 3 liter vízre, 2 citromra, 5 dkg citromsavra és tartósítószerre, mely lehet például nátrium-benzoát. A házilag készített bodzaszörpünk csak akkor lesz egészséges, ha nem forgalmas út mellől szedjük le a virágokat, hanem olyan helyen lévő bokorról, mely messze helyezkedik el az autók járta utaktól.

A bodzavirágokat mosás vagy mosás nélkül is felhasználhatjuk. 2 liter vizet tegyünk fel forrni, majd ebbe keverjünk el 1,5 kg cukrot. Fél kg cukrot karamellizáljuk, majd engedjük fel 1 liter vízzel. A két főzetet öntsük össze és forraljuk tovább. Miután felforrt kapcsoljuk le a gázt alatta és hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt a házilag főzött szirup tegyük bele a bodzavirágokat és a citromokat felkarikázva. Mehet rögtön bele a citromsav és a tartósítószer is. Kb. 5 napig hagyjuk állni ezalatt teljesen összeérnek, az ízek. A várakozási idő letelte után szűrjük le, majd vízzel hígítva fogyasztható a házilag készített bodzaszörpünk.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2014