Bejgli sütése házilag

A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan süteménye a bejgli. A hagyományos változatok, a mákos és a diós mellett, ma már számtalan variáció kapható. Ilyen például a meggyes, a marcipános, a csokis vagy a kókuszos. Bármilyen ízesítésű bejglit is szeretnénk házilag elkészíteni a tészta készítésének folyamata mindegyiknél megegyezik. Miután a tésztát elkészítettük a töltelékek variálásával kapjuk meg a különlegesebbnél különlegesebb bejgli variációkat.

Bejgli sütése házilag

Bejgli sütése házilag

A házilag sütött bejgli tésztája kelt tészta. Jó tanács: ha a bejgli sütésének házilag nekiállunk érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, nehogy még az ünnepek előtt elfogyjon, ugyanis annyira finom, hogy nehéz lesz a családtagokat távol tartani tőle.

A kelt tésztához szükségünk lesz 50 dekagramm lisztre és fele annyi margarinra. Ezenkívül kell még 5 dekagramm porcukor, 3 tojás, 20 gramm élesztő, 2 deciliter tej, ez az élesztő felfuttatásához, és egy kicsi só. A bejgli házi készítésének, mint minden kelt tészta készítésének első lépése, hogy az élesztőt fel kell futtatni langyos tejben. Ezalatt a margarint olvasszuk meg, a lisztet pedig tegyük egy nagy tálba. Ha az élesztő felfutott, akkor öntsük a tejjel együtt a lisztre, majd üssük bele kettő tojás sárgáját.

Ezután mehet bele a margarin, a só és ízlés szerint reszelt citromhéj. Ezután már csak össze kell dolgozni a hozzávalókat és megkeleszteni a tésztát a hagyományos módon. Miután megkelt a tölteléket töltsük bele, majd tekerjük fel a tésztát és körülbelül 1 óra alatt fog megsülni.

  
Iktatva: Receptek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013