Autópolírozás házilag

Mivel autónk ki van téve a környezeti hatásoknak, apróbb sérüléseknek, kopásoknak, így egy idő után természetes, hogy az eredeti tiszta fényes felületből matt, kopott karosszéria lesz. Azonban alapos munkával és megfelelő eljárásokkal visszaállítható az eredeti fénye a felületeknek.

Első lépésként a felületet minden esetben nagyon alaposan le kell tisztítani. Jók erre a zsíroldásra alkalmas szerek, samponok, az a lényeg, hogy leoldjanak minden rárakódott zsíros szennyeződést a polírozásra váró felületről. Maga a polírozás folyamata az apróbb karcolások és keményebb szennyeződések, apró sérülések eltávolítására lesz jó és a felület fényességének visszaállítására.

Polírozásra várva

Polírozásra várva

Ehhez mindössze egy csekély rétegét fogjuk eltávolítani házilag a karosszéria festékrétegének, kevesebb, mint 1%-át. Magához a polírozáshoz szükségünk lesz egy polírozó gépre és egy zártcellás polírozó szivacs tárcsára. A felületi koptatáshoz vizes változatú koptató polírpasztát vegyünk csak finomszemcsés, koptatható változatban. Fontos, hogy a polírozás iránya minden esetben a fénnyel szemben történjen és ne használjunk körkörös mozdulatokat.

Az eredeti, szép, csillogó fényhez különféle viaszokat kell felkennünk a karosszériára, majd ezeket kifényesíteni.  A lágy viaszok könnyen kezelhetőek, viszont hamar lekopnak az eső és egyéb környezeti tényezők hatására, így hiába políroztuk le otthon, házilag az autónkat, ennek csak ideiglenes eredménye lesz. Érdemesebb hosszú távra félkemény viaszokat használni , ez jóval több ideig, akár hónapokig is fényessé teheti újra autónkat.

  
Iktatva: Műszaki Címkék: 

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013