Aszalás házilag

Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás a világon, melyet házilag is könnyen kivitelezhetünk. Ez az eljárás lehetőséget biztosít arra, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket akkor is fogyasztani tudjuk, mikor nincsen szezonjuk és nem lehet őket frissen megvásárolni. A házilag aszalt gyümölcsöknek a boltokban kaphat termékekkel szemben nagy előnye, hogy hozzáadott cukrokat nem tartalmaznak (kivéve ha nagyon édesszájúak vagyunk).

Aszalt gyümölcsök

Aszalt gyümölcsök

Aszalás során az alapanyagok víztartalma csökken, rendszerint a negyedére. Aszalni házilag többféleképpen is lehet. A legolcsóbb módszer, ha kitesszük a felvágott aszalni való darabokat a napra. Azonban ez nem elég, le is kell fednünk valamilyen hálós anyaggal, mert különben a bogarak ellepik. Érdemes olyan helyre tenni ahol az aszalványok porszennyeződésük a legkisebb lesz. A kirakásnál figyeljünk arra, hogy a darabok ne legyenek egymáson. Naponta egyszer meg kell őket fordítani.

Másik házilag is alkalmazható módszer az aszalásra, ha a sütőbe tesszük be az előkészített aszalni kívánt darabokat. Ennek a módszernek az is az előnye, hogy télen is lehet alkalmazni. A sütőt alacsony hőfokra kell beállítani, a gyümölcsöket rácsra tenni, mert ekkor elég napi egyszer átforgatni. Ha erre nincs lehetőségünk és tepsire tesszük őket, akkor naponta többször át kell forgatnunk őket. Fontos, hogy a sütő ajtaját óránként nyissuk ki és szellőztessük át.

A harmadik és egyben a legdrágább házilag is alkalmazható módszer az aszalásra, ha aszalógépet vásárolunk és a használati útmutatónak megfelelően aszaljuk le a gyümölcsöket és zöldségeket.

  
Iktatva: Kamra, Konyha Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2013