Antik bútor javítása házilag

Minden családban van legalább egy antik bútor, melyet valamelyik nagyszülőtől vagy dédszülőtől örököltek az unokák. Ha valakinek tetszik a régi stílus, vagy csak szeretné az ősök emlékét megőrizni, akkor mindenképpen fel kell újítani, meg kell javítani az antik bútort, hiszen csak így marad meg az utókor számára.

Antik bútor javítása házilag

Antik bútor javítása házilag

A másik lehetőség mikor az antik bútor házilagos javítására lehet igény, ha vagy örököltünk, vagy olcsón vásároltunk egy antik bútordarabot és szeretnénk eladni, tehát üzletelnénk vele. Ahhoz, hogy a haszon minél nagyobb legyen, sokan házilag szeretnék megjavítani az antik bútorukat. Erre számos lehetőség kínálkozik nekik.

A legfontosabb szabály, ha házilag kezdünk neki a javításnak, hogy soha ne használjunk szeget, tehát a hagyományos javítási technikákat jóformán el is felejthetjük. Az antik bútorok legnagyobb része fából áll, fémet jóformán csak a zárak tartalmaznak. A javítás első lépése a tisztítás és a fényesítés.

Házilag ne tiszta vízzel mossuk le, hanem az almaecet vagy a méhviasz lehet alkalmas az antik bútorok tisztításához. A karcolások eltüntetéséhez diót érdemes használni. Vágjunk félbe egy dióbél darabot és ezzel kenjük be a javítandó felületet. Ha tejjel vagy sörrel (tölgyfa) mossuk át a felületet, visszakaphatjuk az antik bútor eredeti színét.

  
Iktatva: Házi praktikák Címkék: , , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015