Ablaküveg gittelése házilag

Az ablaküveget a keretbe gitt segítségével szokták rögzíteni. Akár új ablaküveg behelyezése, akár a régi gitt elhasználódása miatti kicserélése a cél, ahhoz, hogy megtudjuk milyen fajta gittet kell vásárolnunk először az ablakkeretet kell megnézni, hogy milyen anyagból készült. Az ablakkeret általában vagy fából, vagy fémből készült.

Ablaküveg gittelése házilag

Ablaküveg gittelése házilag

Mindkét fajta keret esetében nagyon egyszerű a gittelés házilag, nyugodtan próbálkozzunk meg vele szakember nélkül is. A lényeg, mint már említettük a házilag kivitelezett gitteléskor a megfelelő minőségű gitt megválasztása. Az ablaküveg rögzítéséhez használt gittnek két csoportja van. Az egyik az akril, a másik a lenolajos.

Ha az akrilos fajtával gittelünk házilag, akkor biztos sikerre számíthatunk, mert a lenolajos inkább csak a fából készült ablakkerethez megfelelő. A házi gittelés első lépéseként a régi gitt maradékokat kell eltávolítani. Ezt a legegyszerűbben egy véső segítségével tehetjük meg. Ezután a keretben lévő szegeket kel kihúznunk. A következő lépés az ablaküveg megtisztítása lesz, alaposan távolítsuk el a port és fessük le a keretet.

Ezután jön a gitt felvitele házilag. Vegyünk egy maroknyi anyagot, és addig gyúrjuk amíg puha nem lesz. Ha elérte a kívánt állagot, akkor nyomjuk a keretre, majd tegyük be az ablaküveget is a helyére. Ezután jöhet a szegek beverése körbe a kereten. Végül rögzítsük további gitt felhasználásával az üveget. A végén a felesleges gittet távolítsuk el. Az üvegezés után hagyjuk az ablakot két hétig állni, annak érdekében, hogy a gitt megkeményedjen, és csak ezután fessük le házilag a keretet a végső választott színre.

  
Iktatva: Felújítás, Otthon Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015