A napenergia hasznosításának lehetőségei

A mai világban egyre inkább előtérbe kerülnek az alternatív energiaforrásokat felhasználó berendezések. Az alternatív energiaforrások közé tartozik a víz-, a szél- és a napenergia valamint a biomassza. Házilag legegyszerűbb a napenergia által biztosított energiát hasznosító készülékeket tudunk gyártani.

Ezeket Magyarország szinte minden területén sikerrel alkalmazhatjuk, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legnagyobb sikerre az Alföld déli részén élők számíthatnak. A napenergia hasznosítását lehetővé tevő készülékeket két nagy csoportra bonthatjuk: napelemek és napkollektorok. Ha abból indulunk ki, hogy házilag melyiket a könnyebb megtervezni, összeállítani majd üzemeltetni akkor egyértelműen a napkollektorra essen a választásunk. A házilag elkészíthető eszközök közül azért is ez a legmegfelelőbb a napenergia hasznosítására, mert ennek a legrövidebb a megtérülési ideje.

Nap

Nap

De mégis mi a legfőbb különbség a napelem és a napkollektor között? A lényeg, hogy mindkettő a napenergiát hasznosítja, azonban míg a napelem elektromos áram termelésére, addig a napkollektort fűtésre és használati melegvíz előállítására tudjuk felhasználni. Joggal vetődik fel bennünk a kérdés, érdemes-e napkollektort házilag létrehoznunk saját felhasználásra, hiszen mikor a legjobban süt a nap nyáron, akkor éppen nem kell fűtenünk.

Az igazság sajnos ez, és jelenleg az a legnagyobb probléma, hogy a megtermelt energiát nem tudjuk tárolni és akkor felhasználni, mikor valóban a legtöbbre lenne szükségünk, azonban ha ezzel a módszerrel házilag melegítjük fel saját magunknak a vizünket, kicsit tudunk spórolni a rezsiköltségünkön.

  
Iktatva: Nap Címkék: , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2012