Édes mézsör készítése házilag

A sörök kedvelői mindig keresik az újdonságokat. Egy ilyen különlegesnek számító sör a mézsör, melyet már otthon házilag is könnyedén elkészíthetünk magunknak. Az eredmény egy alacsony alkoholtartalmú finom, színezékektől és mesterséges anyagoktól mentes ital. Mint mindenhez ehhez is türelem kell, de reméljük a recept alapján már az első elkészítést sikeres lesz.

Édes mézsör készítése házilag

Édes mézsör készítése házilag

A házilag készített édes mézsör nem igényel túl sok összetevőt. Méz, szárított komló, csillagánizs, kenyér és víz kell az elkészítéséhez. A méz ha tehetjük mindenképpen akácméz legyen, mert ebből lesz a legfinomabb a mézsörünk. Az elkészítés első lépéseként 5 liter vizet forraljunk fel, majd ha felforrt, akkor merjünk ki belőle fél litert és öntsük egy külön edényben kimért akácmézhez. A fűszereket (csillagánizs és komló) bele is szórhatjuk a vízbe, de ha nem akarunk a szűréssel bajlódni, akkor tehetjük textilzsákba is.

A méz teljes elkeveredése után öntsük vissza az eredeti edénybe és további egy óráig főzzük házilag. A főzetet egy óra elteltével öntsük egy műanyag edénybe és hagyjuk egy kicsit kihűlni. 30 fok körül az ideális ebben az állapotban a házi mézsörnek, mert e hőmérséklet felett nem működnek hatékonyan az erjedésért felelős élesztőgombák.

A kenyér megpirítása után egyik felét kenjük be élesztővel, majd tegyük ezen oldalával felfelé a mézzel teli lébe.  A műanyag edény tetejét fedjük le egy konyharuhával és erjesszük két napig, majd vegyük le a kenyeret a tetejéről. Még egy erjedési szakaszra lesz szüksége az édes mézsörnek, amely szintén körülbelül 2 nap. Ezután egy olyan edénybe öntsük, melynek zárható a teteje és ebben erjesszük tovább. Ha kész a házi mézsör, akkor palackozzuk üvegekbe.

  
Iktatva: Konyha, Receptek Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Otthon házilag 2015